Meme Protezleri Meme Kanserine Yol Açar Mı?

Göğüs ölçülerinden menün olmayan kadınlar çareyi estetik cerrahi de ararlar. Silikon protezler kadınlara o arzuladıkları görünümü sunar.  Fakat her estetik ameliyatta olduğu gibi meme estetiğinde de bir takım şüpheler ve sorular vardır.

Diyelim ki meme protezi yaptırdınız, sizi nelerin beklediğini biliyor musunuz? Göğüs büyütme sonrası ortaya çıkan olumsuz durumlara çok nadir rastlanır. Protezlerin vücuda bir zararı yoktur. Protezlerin vücutla hiçbir teması yoktur.

Bu yüzden sağlığınızı zarara sokmaz. Hastaların kafasına en sık takılan soru ise “Meme protezi, meme kanserine yol açar mı?”dır. FDA bu konu ile ilgili araştırmalar yapmıştır. Fakat meme protezleri ile meme kanserinin doğrudan bir ilişkisi olduğu saptanamamıştır.

Bu bulguyu destekleyecek kanıt yoktur. Meme protezi yalnızca mamografi konusunda sorun yaratabilir. Peki, meme protezlerinde aslında karşılaşılmayan ama varlığı söylenen diğer problemlerden haberdar mısınız?

Silikon portezin delinmesi ya da patlaması: Normal koşullar içerinde meme protezi uygulamasında görülen durumlardan biri değildir.

Çünkü silikonlar üretildikten sonra pek çok kalite kontrol uygulamasından geçer. Dışarıdan gelen her türlü darbeye ve basınca karşı son derece dayanıklıdır. Ellerinizle istediğiniz kadar sıkın hatta bir çamaşırı sıkarcasına eliniz ile çevirin, meme protezlerini patlatamazsınız.

Fakat ateşli bir yaralanma sonucunda ya da delici kesici her hangi bir cismin saldırısına maruz kaldığında meme protezleri patlayabilir. Patlayan silikon çıkarılır ve yerine yenisi koyulur. Burada sağlığınız silikonunuzun üretildiği malzemeye bağlıdır.

Meme protezlerinin eskimesi: Silikonların yıllar geçtikçe eskidiği ve sızdırma yaptığı söylenir. Fakat böyle bir durum söz konusu değildir. Hastalar protezlerin birkaç yıl geçtikten sonra değiştirilmesi gerektiğine inanıyor. Fakat silikon patlamadığı sürece protezler değiştirilmez. Silikonların biçilmiş bir ömrü yoktur.

Sonuç olarak meme protezlerinin kanser yaptığının dilden dile dolaşıyor olması gibi bir durumun kanıtlanmış bir tarafı yoktur. Meme protezi olmayı düşüren hastaların bu konu ile ilgili şüphe duyması gereksizdir.

Protezi olan hastaların çok küçük bir kısmı meme kanserine yakalanmıştır. Bu da o hastaların meme protezi yüzünden meme kanserine yakalandığını kanıtlar nitelikte bir veri değildir.